Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργετού ιδρύθηκε το 1979 από μία ομάδα ανθρώπων με αγάπη για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας με κύριο στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των ηθών και των εθίμων του χωριού μας.

Λίγα χρόνια αργότερα δημιουργείται το χορευτικό συγκρότημα παίρνοντας το όνομά του από τον μουσικό «σύμβολο του Πυργετού»,  Βάιο Μαλλιάρα. Τα μετέπειτα χρόνια συμμετείχε σε εκδηλώσεις σε περιοχές της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Ο Σύλλογος μας δραστηριοποιείται επίσης και με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων όπως την αναβίωση τοπικών εθίμων, την καθιερωμένη πλέον γιορτή πίτας και πολλών ακόμη περιοδικών εκδηλώσεων.

Το 2002, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε ένα DVD βασισμένο στη ζωή και το έργο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Βάιου Μαλλιάρα παρουσιάζοντας τοπικά έθιμα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Το 2013, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και τη συνδρομή πολλών Πυργετινών εκπονήθηκε το βιβλίο «Πυργετός Λάρισας, Τεκμήρια Μνήμης». Πρόκειται για μία συλλογική εργασία καταγράφοντας ένα μέρος της τοπικής παράδοσης και ιστορίας του Πυργετού.