Το πρόγραμμα που ακολουθούν όλες οι χορευτικές ομάδες που συμμετέχουν, περιλαμβάνει ξενάγηση στην πόλη της Λάρισας, επισκέψεις σε φορείς, όπως το Δημαρχείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα γραφεία του δημοσιογραφικού οργανισμού  «Ελευθερία», το Λαογραφικό & Διαχρονικό Μουσείο, γνωριμία με τα παράλια του Νομού Λάρισας και φυσικά παρελάσεις και μουσικοχορευτικές παραστάσεις στην πόλη της Λάρισας, τον Πυργετό, το Συκούριο και τη Χάλκη.

Πιο συγκεκριμένα, η άφιξη των χορευτικών ομάδων στην πόλη μας γίνεται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου. Τη Δευτέρα το πρωί, πραγματοποιείται ξενάγηση σε όλους τους ιστορικούς χώρους της πόλης, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι, το Μύλο του Παππά, τον Ι.Ν. του Αγίου Αχιλλείου, το Γενί Τζαμί αλλά και το Δ.Ω.Λ., το Λαογραφικό & Διαχρονικό Μουσείο και το κέντρο της πόλης.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, όλες οι χορευτικές ομάδες ξεκινούν με παρέλαση από την αρχή της οδού Κούμα και καταλήγουν στην Κεντρική Πλατεία όπου πραγματοποιείται η Τελετή Έναρξης. Αμέσως μετά την Τελετή Έναρξης ακολουθεί party γνωριμίας των χορευτικών ομάδων σε bar-club της πόλης.

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, οι χορευτικές ομάδες επισκέπτονται τις συνοικίες και τα χωριά των διοργανωτών συλλόγων όπου παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και έθιμα από τον τόπο τους, ενώ κάθε βραδιά κλείνει με παραδοσιακό γλέντι στο οποίο συμμετέχουν όλες οι ορχήστρες των συμμετεχόντων.

Στον ελεύθερο χρόνο, οι συμμετέχοντες επισκέπτονται τα παράλια του Νομού Λάρισας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και προαιρετικές εκδρομές σε τουριστικούς προορισμούς όπως τα Μετέωρα.

Η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών, ολοκληρώνεται το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου. Όλες οι αποστολές καθώς και οι χορευτικές ομάδες των διοργανωτών συλλόγων συναντώνται για τελευταία φορά στη σκηνή, μεταλαμπαδεύοντας το μήνυμα ότι ο χορός ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.